I don't know how she does it!

Drukke baan, lange werkdagen, hoge standaard, een pittige werkdruk en dan ook nog zwanger! Ik heb zelf ondervonden hoe lastig het kan zijn om zwangerschap te combineren met werk. En dat hoeft niet!

I don't know how she does it...

Drukke baan, lange werkdagen, hoge standaard, een pittige werkdruk en dan ook nog zwanger! Ik heb zelf ondervonden hoe lastig het kan zijn om zwangerschap te combineren met werk. En dat hoeft niet!

‘Van vrouwen wordt verwacht dat ze werken alsof ze geen moeder zijn en moeder zijn alsof ze niet werken.’

Een veel gehoorde quote en eentje waar ik het totaal mee ONEENS ben. Jij bent zwanger, moeder, partner en medewerker en jij bent dit allemaal in één. Je vervult misschien wel op het ene moment de rol van moeder en het andere moment die van medewerker, jij bent altijd wie je bent. Laat gevoelens die bij jou horen dan ook altijd spreken. 

First things first, je bent zwanger!

Sprong je een gat in de lucht? Was je even geschrokken, super blij of totaal verrast? Hopelijk was het een fijne ervaring voor je en ben je gelukkig met de zwangerschap. Voor veel vrouwen is het krijgen van een kindje een blije en positieve gebeurtenis. Toch worden veel vrouwen snel overvallen door een gevoel van schuld en stress als ze denken aan hun werk. 

Schuld is een vrij nutteloze emotie
Het verstart, het bevriest en het activeert niet op een manier die positief bijdraagt. Je kan er zelfs veel stress van krijgen. En stress wil je ook niet hebben als je zwanger bent. Maar wat hebben veel vrouwen last van deze schuldgevoelens…  Dus je bent niet alleen.

Schuld en een constant gevoel van tekort komen is iets dat veel (werkende) moeders kennen
Je schuldig voelen over dat je nu net in de drukste periode weg bent, of stress krijgen omdat je jouw collega’s opzadelt met meer werk. Een schuldgevoel over dat je nu niet alles kan geven en daardoor misschien niet de stappen kan zetten je carrière die je voor ogen had. En wat dacht je van het gevoel van schuld om ‘een ander’ (lees opvang of oppas) voor je kind te laten zorgen. Pfff vrouw. Dit wil je toch niet?

Laat die schuldgevoelens gaan.

Sprong je een gat in de lucht? Was je even geschrokken, super blij of totaal verrast? Hopelijk was het een fijne ervaring voor je en ben je gelukkig met de zwangerschap. Voor veel vrouwen is het krijgen van een kindje een blije en positieve gebeurtenis. Toch worden veel vrouwen snel overvallen door een gevoel van schuld en stress als ze denken aan hun werk. 

Schuld is een vrij nutteloze emotie
Het verstart, het bevriest en het activeert niet op een manier die positief bijdraagt. Je kan er zelfs veel stress van krijgen. En stress wil je ook niet hebben als je zwanger bent. Maar wat hebben veel vrouwen last van deze schuldgevoelens…  Dus je bent niet alleen.

Schuld en een constant gevoel van tekort komen is iets dat veel (werkende) moeders kennen
Je schuldig voelen over dat je nu net in de drukste periode weg bent, of stress krijgen omdat je jouw collega’s opzadelt met meer werk. Een schuldgevoel over dat je nu niet alles kan geven en daardoor misschien niet de stappen kan zetten je carrière die je voor ogen had. En wat dacht je van het gevoel van schuld om ‘een ander’ (lees opvang of oppas) voor je kind te laten zorgen. Pfff vrouw. Dit wil je toch niet?

Laat die schuldgevoelens gaan.
Hoe fijn zou het zijn als je deze gevoelens kan laten voor wat ze zijn? Realiseer je dan dat deze schuldgevoelens niet van jou zijn en jou niet dienen.

Oefening​

Ervaar je deze schuldgevoelens? Ga er dan even mee zitten. Leg je hand op je hart en voel ze even helemaal. Laat het er helemaal zijn. En merk dan, wanneer je het helemaal omarmt, het ook weer verdwijnt. Zeg dan de volgende woorden tegen jezelf:

  • Ik ben goed zoals ik ben
  • Ik ben (nu al) de beste moeder die ik kan zijn
  • Ik doe mijn best, en dat is goed genoeg
  • Ik ben goed genoeg.

Wil je hier meer mee oefenen? Door praktische tips en oefeningen kan je  jouw zwangerschap en verlofperiode tot een fijne periode kan maken!

 

Met Mom Mom kom ik op voor het belang van zwangere vrouwen op de werkvloer

Werkgevers mogen meer investeren in hun zwangere medewerkers zodat ze gezond en gelukkig hun verlof in gaan en weer duurzaam opbouwen. Het is zo belangrijk dat jij je tot aan je verlof van toegevoegde waarde voelt, geen schuld richting werk of collega’s ervaart en met plezier en vertrouwen jouw verlof in gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *