En dan gaat het mis...

Mijn eerste zwangerschap eindigde in een miskraam.Het beginnende bloedverlies en de onzekerheid zorgde ervoor dat ik mij niet meer kon concentreren op werk.  Ik was daarom blij dat ik  mijn leidinggevende en een collega had vertelt dat ik zwanger was en had ingelicht over het bloedverlies.

Ik kreeg de ruimte die ik op dat moment nodig had toen het echt mis bleek. Het moment dat je bij de verloskundige blijft ontzettend verdrietig. Maar het was fijn dat ik met weinig woorden op mijn werk kon aangeven dat ik er even niet zou zijn.

En dan gaat het mis...

Mijn eerste zwangerschap eindigde in een miskraam.Het beginnende bloedverlies en de onzekerheid zorgde ervoor dat ik mij niet meer kon concentreren op werk.  Ik was daarom blij dat ik  mijn leidinggevende en een collega had vertelt dat ik zwanger was en had ingelicht over het bloedverlies.

Ik kreeg de ruimte die ik op dat moment nodig had toen het echt mis bleek. Het moment dat je bij de verloskundige blijft ontzettend verdrietig. Maar het was fijn dat ik met weinig woorden op mijn werk kon aangeven dat ik er even niet zou zijn.

Het ging niet vanzelf.

Ik moest met behulp van medicijnen de miskraam ‘op gang brengen’ omdat het vruchtje niet vanzelf los wilde laten. Mijn lijf was helemaal ‘zwanger’ en toch ook niet… Lichamelijk en emotioneel had ik ruimte nodig om met dit verlies om te gaan.  Collega’s hadden begrip voor mijn situatie en ik was blij dat ik geen smoes voor mijn afwezigheid hoefde te verzinnen. Zo kon ik de tijd nemen die ik nodig had zonder dat mensen zich af gingen vragen waarom ik na een week nog niet terug was op kantoor.

Praten over een miskraam helpt met de verwerking.

Dit verlies hoort bij jou en kan je niet even parkeren als jij op je werk bent.  Je kan het uiteraard wel proberen en werk kan ook een fijne afleiding zijn. In the end zal je het verdriet gaan voelen. Delen en praten hierover kan zo helend zijn. Ook met collega’s die je vertrouwd. Je hoeft op je werk niet iemand anders te zijn. 

Het verdriet is niet opeens weg als je de drempel van het kantoor overstapt.
Erkennen dat er een kindje in jou heeft gegroeid is zo belangrijk. Waarom zou je dit (moeten) verbergen voor collega’s? Om niet geconfronteerd te worden met jouw pijn? Die pijn is er. En praten helpt.

Mijn manager was een van de eerste die ik het vertelde
Ik was weer zwanger. Mijn manager  en twee collega’s vertelde ik het vrij snel. Ik had vaak bloedverlies en moest regelmatig naar de verloskundige. Voor mij was het heel fijn dat ik wederom geen smoesjes hoefde te verzinnen en een paar collega’s kon betrekken bij een proces dat voor mij heel belangrijk was. Deze zwangerschap bleef goed gaan en daar werd uiteindelijk een hele gezonde dochter uit geboren. De onbezorgdheid was er helaas af en het bloedverlies bleef zorgen voor onzekerheid. Voor mij zorgde het delen hierover voor verbinding en steun met de mensen waar ik elke dag mee werkte.

Regels bestaan niet als het gaat om geboorteverlies
Voel je vrij te doen wat voor jou goed voelt, maar laat je niet tegenhouden door een ouderwetse regel dat we onze zwangerschap moeten verzwijgen tot 12 weken en over verlies niet gesproken wordt. Die stamt uit een tijd dat praten over je gevoel taboe was en zwangerschap weinig besproken werd. Vroeger was vaak de eerste echo rond deze termijn, waardoor we nu die 12 weken nog als ‘heilige’ grens hanteren.

Je hoeft jouw geluk van een zwangerschap of verdriet als het mis gaat voor niemand te verbergen.
Je hebt een keuze. We leven nu in een tijd waar pijn er mag zijn en wij helen samen met anderen.

Wanneer vertelde jij op je werk dat je zwanger was?

Oefening​

Ervaar je deze schuldgevoelens? Ga er dan even mee zitten. Leg je hand op je hart en voel ze even helemaal. Laat het er helemaal zijn. En merk dan, wanneer je het helemaal omarmt, het ook weer verdwijnt. Zeg dan de volgende woorden tegen jezelf:

  • Ik ben goed zoals ik ben
  • Ik ben (nu al) de beste moeder die ik kan zijn
  • Ik doe mijn best, en dat is goed genoeg
  • Ik ben goed genoeg.

Wil je hier meer mee oefenen? Door praktische tips en oefeningen kan je  jouw zwangerschap en verlofperiode tot een fijne periode kan maken!

 

Met Mom Mom kom ik op voor het belang van zwangere vrouwen op de werkvloer

Werkgevers mogen meer investeren in hun zwangere medewerkers zodat ze gezond en gelukkig hun verlof in gaan en weer duurzaam opbouwen. Het is zo belangrijk dat jij je tot aan je verlof van toegevoegde waarde voelt, geen schuld richting werk of collega’s ervaart en met plezier en vertrouwen jouw verlof in gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *